Ruku Raa: Vsestranski maldivijski zvarek

‘Ruku Raa’ ali kokosova palma je ena najbolj priljubljenih lokalnih zvarkov, ki jih lahko uživate na Maldivih. “Raa verikan” (toddy tap) je eden najzgodnejših znanih poklicev v državi in ​​”raa veriyaa” (toddy tappers) so bili med najbolj spoštovanimi ljudmi v maldivski skupnosti. Tradicionalno so se celo orodje in skrivnosti njihove trgovine prenašali od očeta do sina.

Medtem ko lahko toddyja pripravimo iz več različnih sort palm, lokalno pivo pripravimo iz soka kokosovih palm. Da bi bil toddy, se tapper najprej povzpne na drevo in s posebnim loncem iz kokosovih lupin, imenovanim ‘gudi’, pobere sok iz reza na socvetju kokosovega cvetja. Tekočina, zbrana pri tem postopku, je bela in ponavadi zelo sladka, a ker začne fermentirati takoj ob stiku z zrakom – zaradi naravnih kvasovk v zraku – se sok sčasoma spremeni v blago alkoholno zvarko, znano kot toddy. Ker postopek zbiranja traja dolgo, puše ponavadi zapustijo ‘gudi’ čez noč in ga naslednje jutro zberejo v drugi posebni posodi, imenovani ‘raa badhi’, ki je narejena iz dveh ali treh praznih lupin kokosa, združenih, da se naredi večji zabojnik.

Strokovni mački natančno vedo, koliko časa nadaljujejo fermentacijo, da dosežejo različne stopnje sladkosti v zvarku. Toddy, zbran zvečer, na splošno velja za najslajšega.

Beseda “ruku raa” dobesedno pomeni “vino iz kokosovega drevesa” in ker je pivo blago opojno, je ime zelo primerno. Čeprav se je število malčkov, ki še poslujejo, na Maldivih v zadnjih letih precej zmanjšalo, je na številnih otokih Maldivov še vedno veliko prebivalcev, ki se še vedno dobro preživljajo s prodajo malčkov. Vendar pa vedno obstaja nevarnost, da bo okupacija sčasoma izumrla in vlada je nedavno sprejela roko pri poskusu oživitve te umirajoče kulture z uvedbo tečajev prisluškovanja na otokih. Tudi če bi šlo le za dobro pijačo, bi Toddy služil zelo pomembno storitev v tradicionalni maldivski kulturi. Vendar imajo Maldivi številne druge načine uporabe za malčka.

Segrejte ga in na koncu dobite ‘dhiyaa hakuru’ zlato medu podobno sirupasto tekočino, ki ima več kot presenetljivo podobnost z javorjevim sirupom. Posledično je tudi “dhiyaa hakuru” zelo vsestranski in ga lahko na Maldivih mešamo z več drugimi osnovnimi živili, kot sta riž ali roši. Je tudi glavna sestavina sladkih tort in nekaterih vrst sladic in prigrizkov. Če še dlje kuhate dhiyaa hakuru pod šibkim ognjem in vržete ščepec sladkorja in določeno obliko korale, nato pa dlje časa pustite v vročini, se sčasoma spremeni v kremasto belo pasto, ki domačini imenujejo karu hakuru. Ta gosta pasta se pogosto uporablja kot omaka za krompirjev čips in druge prigrizke. Ena najboljših stvari pri teh majhnih izdelkih je, da se ne bi pokvarili, tudi če bi jih mesece hranili tudi brez hlajenja in dodanih konzervansov.

Druga uporaba, ki jo toddy uporabljajo na Maldivih, je pri pripravi kumaric. Ko pliša pusti dlje časa fermentirati, se sčasoma spremeni v kis z močnim kislim okusom. Ta kis se uporablja za dodajanje okusa nekaterim živilskim izdelkom in tudi kot konzervans pri pripravi številnih vrst lokalnih kumaric.

Medtem ko bodo turisti na Maldive resnično imeli veliko srečo, če bodo lahko v Maléju ali na nekaterih otokih našli nekoga, ki prodaja lokalno kuhano ‘ruku raa’, so številne druge vrste prehrambenih izdelkov iz toddyja na voljo na lokalni tržnici. območje v Maléju.