Mednarodno letališče Velana začelo uporabljati novo vzletno-pristajalno stezo kot taksi stezo

Nova vzletno-pristajalna steza mednarodnega letališča Velana (VIA) na maldivih bo v uporabi od danes, po več kot dve letih po zaključku gradnje.

Vendar bo nova vzletno-pristajalna steza lahko začela obratovati šele, ko bo v celoti začel delovati novi terminal za hidroplane, terminal družbe Trans Maldivian Airways pa bo v celoti odstranjen, saj je v neposredni bližini nove vzletno-pristajalne steze in onemogoča njeno delovanje.

Zato je družba Maldives Airports Company Limited (MACL) razkrila, da se bo nova vzletno-pristajalna steza od 1. februarja 2022 uporabljala kot vozna steza, da bi se olajšalo delovanje mednarodnega letališča Velana. Pričakuje se, da bo ta sprememba zmanjšala zastoje na letališču VIA in da bo letališče lahko sprejelo 16 prihodov, kar bo podvojilo njegovo sedanjo zmogljivost.

Letala bodo lahko pristajala in zapuščala vzletno-pristajalno stezo, ne da bi se morala vračati nazaj, kar bo omogočilo vzletanje in pristajanje dodatnih letal, ne da bi morala čakati, da se steza izprazni.