Plaže na Maafushiju, ki jih osvetljujejo planktoni

Plaže na Maafushiju so ponovno osvetlili bioluminiscentni planktoni. Lokalno znane kot “Redhan lun”, luminiscenčne plaže so zelo redek znak, zlasti na območju v okolici Male in bližnjih otokov.

Bioluminiscenca je nastajanje in oddajanje svetlobe s strani živega organizma. Je oblika kemiluminiscence. Biokemijska emisija svetlobo, ki jo živi organizmi, kot so žareči črvi in globokomorske ribe, ustvarja pojav “sijaja v temi”.

Photo credits: Ahmed Shafeeg

Ta redek modri sijaj, ki ga mnogi Maldivi sami niso odkrili, je bil sinoči zlahka viden na plažah lokalnega otoka Maafushi in tudi mesta Hulhumale’. In tako ga je fotografiralo več ljudi, ki so šli priča sijaju na temnih plažah. To je precej redek pojav na otokih blizu letališča.

Atol Raa Vaadhoo je najbolj znan otok na Maldivih zaradi svojih luminiscentnih plaž. Plaža na otoku Vaadhoo je zaradi živahnega modrega sijaja imenovana “Sea of Stars”. Čeprav je te planktone mogoče videti tudi na vseh delih Maldivov od severa proti jugu, najbolje jih je videti sredi poletja do zime in kadar je noč najtemnejša in brez lune.

https://www.instagram.com/p/CJAv_RYJtgl/